Niet-onderheide woning

Wat is Bodemdaling?

Rotterdam is gebouwd op een slappe bodem van klei en veen die steeds verder zakt. Gemiddeld zakt de bodem met 2 mm tot 12 mm per jaar. Bodemdaling is een natuurlijk proces dat wordt versterkt door menselijk handelen.
 

Meer informatie over bodemdaling

Wat is een niet-onderheide woning?

Een niet-onderheide woning heeft een ondiepe fundering zonder heipalen. In plaats daarvan ligt de woning op een plaat of een verbrede voet op ongeveer een meter onder de grond. Dit komt vaak voor bij oude, kleine woningen. Een niet-onderheide woning is daarom gevoelig voor het zakken van de bodem. In Rotterdam zijn ongeveer 30.000 woningen op deze manier gefundeerd.

Een niet-onderheide woning wordt ook weleens een ‘fundering op staal’ genoemd. Dit is onjuist en veroorzaakt vaak verwarring omdat het niets met staal of ijzer te maken heeft.


 

Hoe herken ik funderingsproblemen bij niet-onderheide woningen?

Niet-onderheide woningen hebben geen heipalen en zakken daarom mee met de daling van de bodem. Dit kan problemen geven zoals:

  • Scheefzakken van de woning.
  • Scheurvorming in gevels en binnenmuren.
  • Klemmende ramen/deuren.
  • Vochtige kruipruimtes, kelders of kelderverdieping waardoor vochtproblemen zoals schimmel en nare geurtjes in de woning kunnen ontstaan.
  • Wateroverlast in of rond de woning als het hard regent. Dit kan verergerd worden door de hoogte van het grondwater of problemen met de riolering.
     
Meer informatie over grondwater

Hoe los ik problemen op met niet-onderheide woningen?

Er bestaan geen makkelijke oplossingen voor het aanpakken van problemen met niet-onderheide woningen. Een blijvende oplossing zoals het verhogen van de woning en het aanbrengen van heipalen is duur. De fundering van een woning deelt u meestal met een of meerdere andere woningen. Daarom kunnen problemen veroorzaakt door bodemdaling vaak niet alleen opgelost worden. Woningeigenaren moeten hiervoor met elkaar samenwerken. 

Tegen wateroverlast en vochtproblemen kunnen wel ‘tijdelijke’ maatregelen nemen:

  • De kruipruimte afdekken met een folie.
  • De ventilatie in de kruipruimte verbeteren.
  • Zorgen dat de bestrating rond de woning van het huis af afwatert.

Het funderingsloket 

Wilt u meer weten over de fundering van uw woning, het bouwblok waar u deel van uitmaakt of heeft u andere vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Funderingsloket